niedziela, 28 kwietnia 2013

Wspaniały obiad na niecodzienną okazję !


Danie które miało zupełnie inaczej wyglądać (i smakować), w końcu przyjęło formę taką jak widzicie niżej...Ale mam nadzieję, że niedługo zrobię i tę formę, którą pierwotnie miałam na myśli :P

Jest to udziec z indyka, z sałatką z mango i mandarynkowym ryżem na słodko.


Składniki:
- 1 udziec indyka
- curry
- papryka słodka
- sól
- 2 mandarynki
- cynamon
- szczypta cukru
- 2 torebki ryżu
- olej do smażenia

Udziec nasmarować pomieszanymi w miseczce przyprawami (curry, papryką słodką i solą), odstawić na 2 godziny do lodówki. 
Po wyjęciu z lodówki, dość głęboką patelnie ustawić na średnim ogniu i wlać oleju, na wysokość 3-4 cm. 
Piec nastawić na 170 stopni.
Kiedy olej dobrze się rozgrzeje, położyć na nim udziec (najpierw stroną gdzie nie ma skóry). Po ok 7-10 minutach, przełożyć go na drugą stronę. Po ok. 7-10 minutach zdjąć z patelni i włożyć do rozgrzanego do 170 stopni pieca. Podpiekać przez ok 20-25 min.

1 litr wody nastawiamy do zagotowania. Wkładamy do niej pokrojone w plastry mandarynki, sypiemy szczyptę soli, dość dużą szczyptę cukru, cynamon, zagotowujemy. Wkładamy ryż. Gotujemy przez ok 12 min. Wyjmujemy.

Układamy piękne porcje na talerzykach.

Całe danie (udziec z indyka i  karkówka z sałatką z mango + mandarynkowy ryż na słodko) dwa rodzaje mięsa plus sałatka plus ryż wyglądało mniej więcej tak:


 ; ))

Voilà !

Dobranoc ! My 

2 komentarze: