czwartek, 25 kwietnia 2013

Kurczak Curry




Danie dla koneserów filetów z piersi kurczaka , plus świetnie wszystkim znana i modna ostatnimi miesiącami przyprawa- curry. Danie z warzywkami gotowanymi i ryżem, polecam !

Składniki na 2 solidne porcje:
- 3 połówki piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 3-4 łyżeczki curry
- 3-4 łyżeczki soli
- 1 kopiasta łyżka mąki kukurydzianej (lub pszennej)
- 1-2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki wody
- 1 paczka warzyw mrożonych (ok 400 g) np. mieszanka włoska ( kupiłam w Biedronce )
- 2 paczki ryżu (ew. 1)
- oliwa z oliwek do smażenia (lub olej)

Wstawić ok. 600 ml wody na warzywa, osolić, włożyć warzywa, zagotować. Wstawić 1/2 l wody na ryż, zagotować, kiedy bulgoce włożyć 2 torebki.
Cebule pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną, skropioną oliwą patelnię. Kiedy się zrumieni, dołożyć pokrojonego w kostkę i osolonego kurczaka. Podsmażyć, kiedy nie będzie już surowy (będzie biały lub zrumieniony a nie różowy) przyprawić curry. Podsmażyć ok 3-5 min, aby smaki się połączyły. Następnie posypać cukrem, smażyć 2 min, wlać wodę, i zasypać mąką kukurydzianą, po 2 minutach zdjąć patelnię z ognia, a kurczaka przełożyć na talerze.
Warzywa odcedzić, przełożyć na talerze, ryż wyjąć z wody, wyłożyć na talerze. Kurczaka wyłożyć na talerze i gotowe, smacznego :)

Przepis od mego Narzeczonego :** z pierwszej randki, na której gotował :)

/My !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz