sobota, 11 maja 2013

Pierś z kurczaka w aromatycznym sosie.


Delikatna, słodka z odrobiną ostrej i słonej nuty smakowej.
Polecam każdemu kto lubi takie klimaty ;)

Składniki na porcję dla 4-5 osób:
- 1 kg filetu z piersi kurczaka
- 1/2 pomarańcza
- 4-6 łyżek przyprawy do drobiu
- 2-3 łyżeczki soli
- 500 ml śmietany 12%
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 szklanki soku z jabłek
- 2 łyżki miodu płynnego (opcjonalnie)
- 1 duży ząbek czosnku
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
(można dodać ewentualnie brzoskwinie z puszki aby smak był słodszy i bardziej owocowy)

Kurczaka można zrobić w wersji
1) Najpierw podsmażamy



Pierś umyć, osuszyć, pokroić wg uznania. (Ja w paseczki 1,5cm/ 5 cm)
Opruszyć przyprawą do drobiu wymieszaną z solą. Odstawić do lodówki na 10 min.

Wyłożyć na rozgrzaną na patelni oliwę , podsmażać do białego koloru.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wyciśniętym z pomarańczy sokiem i posypać czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wstawić do pieca na 5 min.
W tym czasie przygotować sos :
Śmietanę wlać do miski, spienić za pomocą trzepaczki lub miksera, dodać imbir (i miód), potem strużką powoli sok z jabłek do uzyskania jednolitej pienistej masy.
Zalać sosem kurczaka.
Piec 20 min. w temperaturze 160-170 stopni do momentu aż śmietana zacznie odchodzić od boków naczynia  i się zarumieni.


2) Od razu przyprawionego, surowego wstawiamy do rozgrzanego pieca.


Pierś umyć, osuszyć, pokroić wg uznania. (Ja w paseczki 1,5cm/ 5 cm)
Opruszyć przyprawą do drobiu wymieszaną z solą. Odstawić do lodówki na 10 min.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wyciśniętym z pomarańczy sokiem i posypać czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wstawić do pieca na 35 min.

W tym czasie przygotować sos :
Śmietanę wlać do miski, spienić za pomocą trzepaczki lub miksera, dodać imbir (i miód), potem strużką powoli sok z jabłek do uzyskania jednolitej pienistej masy.
Zalać sosem kurczaka.
Piec 20 min. w temperaturze 160-170 stopni do momentu aż śmietana zacznie odchodzić od boków naczynia  i się zarumieni.

Podawać z ryżem, słodkimi ziemniakami lub frytkami.
Danie najlepiej przygotowywać w kokilkach do deserów, wtedy każda porcja pięknie się zapieka, ja niestety nie posiadam. :P
Przepis zmodyfikowałam i dodałam nieco od siebie, a pochodzi z książki 'Kuchnia Polska 1001 przepisów'

Dobrej nocy!
My

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz