sobota, 11 maja 2013

Jaja w koszulkach ; )


Pomyślałam, że podzielę, się z Wami tym przepisem na jajko na miękko (tzw., jajka w koszulkach), ponieważ jest świetne w tej odsłonie. Nauczyłam się gotować to jajko dzięki Julii Child (<3)
Nie wiem, czy zaakceptujecie, ale kanapki takie są smakowite, a jajko w środku ma konsystencję jakby sosu serowego :)

Składniki:
- jaja (świeże)
- woda
- sól (gruboziarnista)
- ocet winny

Wykonanie:
Wodę wstawić aby się zagotowała do wysokości ok 8-10 cm garnka.
Wlać do niej ok 1 łyżki octu winnego. Jajko wbić do miseczki, tak aby nie uszkodzić żółtka.
Ostrożnie jak najbliżej powierzchni wody wlać jajko, na największe utworzone na wodzie bąbelki.
Gdy tylko wpadnie do wody ostrożnie ale zwinnie łyżką, lub jakąś łopatką 'zakrywać żółtko białkiem', aż utworzy się 'kula'. Gotować ok 1,5 minuty.
Wyjmować najlepiej czymś, co od razu odcedzi jajko z wody :)

Podawać można na różne sposoby, do sałatek, tostów, jako danie samo, lub na kanapki jak ja :)
Przyznam od razu, że nie jest to łatwe, ale efekt, który można uzyskać po wielu próbach i błędach jest zachwycający !

Przepis na szybko wpadł mi do głowy!
Pozdrawiam, My !


4 komentarze:

  1. Karolina, dziękuję za wszystkie komentarze, chociaż Ty zostawiasz po sobie pamiątkę :))

    OdpowiedzUsuń
  2. "...jajko w środku ma konsystencję jakby sosu serowego :)" - takie kocham najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos serowy, to jest myśl, trzeba odkryć przepis tego specyfiku! :))

    OdpowiedzUsuń