środa, 22 maja 2013

Kurczak podwójnie szpinakowy ;)


Inspiracja na ten przepis wzięła się z pewnego zajazdu.
Zrobiłam tylko mały 'remake' składnikowy i proszę, obiad gotowy w niecałe 30 min :)

Składniki na dwie porcje:
- 1 cała pierś z kurczaka
- 1/2 paczki szpinaku w brykiecie
- 1/2 żółtej papryki
- 3 łyżki orzechów nerkowców
- 1/2 papryczki chilli (opcjonalnie)
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- jajko do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- 2 łyżki masła

Kurczaka myjemy, suszymy, oprószamy solą, pieprzem, wstawiamy do lodówki.
Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię, aby się rozmroził, dodajemy do niego masło.
Kroimy paprykę w drobną kosteczkę, chili w plasterki (opcjonalnie), orzechy kroimy drobno, wszystko dodajemy do szpinaku. Lekko solimy. Po 3-4 minutach dodajemy jajko, mieszamy przez ok 2 minuty, aż wszystko się 'zetnie'- wyparuje woda.
I teraz dwie wersje nadziewania kurczaka:
1) robimy sobie kieszonkę w piersi (z góry wbijamy nóż) i tą drogą nadziewamy filet naszym farszem
lub
2) wzdłuż filetu przecinamy go (zostawiając jedną stronę nienaruszoną), nadziewamy i spinamy nacięty bok wykałaczkami.

Wybrałam opcję 1-wszą, bo nie miałam wykałaczek :p

Panierujemy w jajku z solą i pieprzem oraz w bułce tartej.
Smażymy na dość głębokim oleju, na średnim ogniu, aby każda porcja dokładnie podsmażyła się z każdej strony.
Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniakami czy co się komu zamarzy ; )

Gotowe, s m a c z n e g o :)

P.S. Obok kurczaczka farsz, który mi został- smakowity !

Pozdrawiam. My . . . :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz