niedziela, 2 czerwca 2013

****biste żeberka :D

To jest po prostu coś niesamowitego!

Składniki:
- żeberka wg uznania ile Wam trzeba
- na marynatę (sól, pieprz, zioła, majeranek, estragon, czosnek)
- oliwa lub olej

Składniki na sos:
- 1,5 szklanki wody
- 3-3,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki whisky
- 4-5 łyżeczek musztardy
- sól, pieprz

Składniki wymieszać, natrzeć nimi mięso i odstawić na czas jaki macie dostępny( wiadomo że im dłużej tym lepiej, ale czasem jeść się chce i tego czasu nie ma .).

Piec rozgrzać do tempperatury 150-170 stopni.
Wstawić żeberka, piec pod przykryciem przynajmniej 1 h 45 min.
Zdjąć przykrywkę i zrumienić przez ok 15 min.
W tym czasie przygotować sos.
Cukier rozpuścić w rondelku w gorącej wodzie i gotować do momentu uzyskania złotawego koloru. Zdjąć z palnika.
Dodać whisky (uwaga !!!, reakcja będzie dość natychmiastowa i niebezpieczna :P), odczekać minutę, dodać musztarde, d o k ł a d n i e wymieszać wszystko. ( Nie powinno być ż a d n y c h grudek) Doprawić do smaku.

Żeberka można zalać częścią sosu jeszcze podczas pieczenia i zostawic na ok 4-5 min w piecu, lub po wyjęciu maczać je w nim.
Podawać z kluśkami sląskimi, puree ( niedługo przepis :P).

S m a c z n e g o :)


P.S. Żeberka zrobiła Mama , ja tylko wymyśliłam sos, który był i tak zainspirowany różnymi żeberkami glazurowanymi i ochotą na słodki obiad dziś. P o l e c a m, są naprawdę nieziemskie.
:)My



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz