poniedziałek, 10 czerwca 2013

Babeczki ze szpinakiem i fetą

Świetnie pasują do obiadu, sałatki.
Przepis z książki "Babeczki"

Składniki ( w przepisie na 12, ale uważam, że aby wyszły dorodne, wystarczy 6-8 foremek przygotować)

- 100 g szpinaku mrożonego
- 75 g sera feta
- 150 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 6- 8 papilotek
- blacha lub foremki do muffinek

Szpinak rozmrażamy w garnku, odstawiamy do wystygnięcia.Jajka wbijamy do miski, dokładnie roztrzepujemy (może być mikserem), dodajemy do nich ser feta, ostudzony szpinak. Łączymy suche składniki. Przesiewamy przez sito. Do masy szpinakowej dodajemy suche składniki ( mąkę i proszek do pieczenia), na koniec dwie łyzki mleka. Przekładamy łyżką ciasto do foremek.
Wkładamy do rozgrzanego do 170 * C pieca i pieczemy ok 15-20 min.
Uchylamy piec do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz