środa, 5 czerwca 2013

Ciasto francuskie z malinami.

Czy wiecie, jak łatwo jest wykombinować coś super prostego i pysznego z ciasta francuskiego?
Na początek zwykły warkocz z malinami :)
Przepyszny i wiosenny.

Skladniki:
- ok 2 garście malin (mrożone, świeże, obojętnie)
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2- 3 łyżki cukru
- 1 płat ciasta francuskiego (Biedronka 3,19)
- 2-3 łyzki mascarpone (opcjonalnie)

Maliny wrzucić do garnka, podgrzewać (lub do rozmrożenia), dodać cukier, kiedy się rozpuści zdjąć z palnika i dodać skrobię, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy wystygnie dodać mascarpone.
Ciasto rozwijamy i wycinamy na nim paseczki, na środku zostawiając nienaruszony pas, tak jak na rysunku:

Wycinamy je do końca ciasta ( tak jak pokazują strzałki).
Na wolnym miejscu ukladamy nasze maliny (tam gdzie nie ma nacięć- na środku)
Zwijamy warkocz tak jak na rysunku ponieżej:
Pasek z jednej strony, na pasek z drugiej i tak do końca.
Na wierzch dla ozdoby sypiemy jedną łyżeczkę cukru.
Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piecu do momentu, aż ciasto mocno się zrumieni tj. ok 35-40 min.


Bon Apetit!

Probować można we wszelkiej formie z różnorodnymi składnikami, zobaczycie sami !
:)

1 komentarz: