poniedziałek, 13 maja 2013

sałatka z SOSEM WINEGRET


Dzisiaj sałatka do raczej dodatek.
Do pysznego - prawdziwego sosu WINEGRET.
Naprawdę polecam wszystkim, zamiast paczuszek z niewiadomą zawartością o nazwie 'sos winegret', 'sos czosnkowy', 'sos koperkowy' itp.
Przepis podobno wg Magdy Gessler ; )

Składniki na porcję do 1 średniej sałatki:

- 1/2 cebuli szalotki/ lub 1/4 cebuli dymki  lub 1/4 cebuli zwyczajnej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka musztardy Dijon (ew. stołowej)
- 1 łyżka octu winnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek.
- zioła wg uznania

Cebulę poszatkować najdrobniej jak się da.( Ja czasem pomagam sobie po prostu blenderem) Zasypać szczyptą soli, odstawić na przynajmniej 15 min. (Oryginalnie w przepisie na 2 godziny :D)
Następnie dodać ocet, wymieszać, dodać musztardę, wymieszać.
Dodać oliwę, spróbować, jeśli sos jest za ostry dodać więcej oliwy.
Z ziół dodałam świeżą miętę, aby trochę odświeżyć smak i szczyptę suszonych ziół prowansalskich.

Uwielbiam ten naturalny sos :) Przede wszystkim prawdziwy !
Pasuje do wielu sałatek, nie tylko do sałatki greckiej, która nawiasem wg najlepszego przepisu wg mnie juz niedługo!


A sałatka, to 3 składniki jakie znalazłam w lodówce, do siebie pasujące z pysznym sosem  ;)


Składniki na porcję dla 4 osób:

- 1 sałata karbowana
- 2 duże pomidory
- 1 ser feta sałatkowy 

Wszystkie składniki kroimy wg uznania i zalewamy pysznym sosem :)


Smacznego ! :)

My

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz