Danie które miało zupełnie inaczej wyglądać (i smakować), w końcu przyjęło formę taką jak widzicie niżej...Ale mam nadzieję, że niedługo zrobię i tę formę, którą pierwotnie miałam na myśli :P
Składniki:
- 1 udziec indyka
- curry
- papryka słodka
- sól
- 2 mandarynki
- cynamon
- szczypta cukru
- 2 torebki ryżu
- olej do smażenia
Udziec nasmarować pomieszanymi w miseczce przyprawami (curry, papryką słodką i solą), odstawić na 2 godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, dość głęboką patelnie ustawić na średnim ogniu i wlać oleju, na wysokość 3-4 cm.
Piec nastawić na 170 stopni.
Kiedy olej dobrze się rozgrzeje, położyć na nim udziec (najpierw stroną gdzie nie ma skóry). Po ok 7-10 minutach, przełożyć go na drugą stronę. Po ok. 7-10 minutach zdjąć z patelni i włożyć do rozgrzanego do 170 stopni pieca. Podpiekać przez ok 20-25 min.
1 litr wody nastawiamy do zagotowania. Wkładamy do niej pokrojone w plastry mandarynki, sypiemy szczyptę soli, dość dużą szczyptę cukru, cynamon, zagotowujemy. Wkładamy ryż. Gotujemy przez ok 12 min. Wyjmujemy.
Układamy piękne porcje na talerzykach.
Całe danie (udziec z indyka i karkówka z sałatką z mango + mandarynkowy ryż na słodko) dwa rodzaje mięsa plus sałatka plus ryż wyglądało mniej więcej tak:
; ))
Voilà !
Dobranoc ! My
Pychotka!!! ( :
OdpowiedzUsuńmusisz się skusić i sama spróbować ;)
OdpowiedzUsuń