Blog dla studentów (ale nie tylko) potrzebujących natchnienia na codzienne posiłki wszelakiego rodzaju- śniadania, lunch'e, obiady, podwieczorki, kolacje, podkówki, imprezowe przekąski, czy desery. Oczywiście wszystko to musi być po studencku czyli- szybkie, t a n i e, smaczne pożywne i z d r o w e :) Zapraszam serdecznie!
niedziela, 21 kwietnia 2013
Łosoś prosto z wody! ; )
Tego łososia wprost uwielbiam, chociaż to nietypowe przyrządzenie, bo jest on gotowany.
Chociaż łosoś to dość tłusta ryba, to właśnie gotowanie czyni go bardziej 'lekkim' ; )
Składniki na 1 porcję:
- 1 płat (ok 350 g) fileta z łososia (np. z biedronki albo Lidla 9-10 zł)
- 2-3- cytryny
- pęczek świeżego koperku (lub dwie łyżki suszonego)*
- 1 jogurt naturalny (100-120 g)
- 1 łyżka czubata śmietany
- 1 łyżeczka czubata majonezu
- przyprawa do ryb (ok 2-3 łyżeczki)
- pieprz cytrynowy (do smaku)
- sól (ok 1 łyżeczki)
~włoszczyzna świeża pokrojona (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, por- o p c j o n a l n i e )
~ pół świeżego ogórka- jeśli nie mamy świeżego koperku, aby trochę orzeźwić smak- o p c j o n a l n i e )
Łososia sprawić (pozbyć się łusek), skropić połową cytryny, posypać przyprawą do ryb, pieprzem i solą, odstawić do lodówki na min 15 min.
Wstawić wodę do zagotowania (tyle aby zakrywało z 2-3 cm zapasem łososia w wodzie). Wrzucić do niej pokrojoną włoszczyznę, pokrojoną w plastry cytrynę, przyprawę do ryb (do smaku), sól (do smaku)*,
ł o s o s i a . Gotować na średnim ogniu przez 15-20 minut.
Przygotować sos koperkowy:
Do miseczki wlać jogurt, dodać śmietanę, majonez, poszatkowany koperek (lub suszony+ starty na tarce na grubych oczkach ogórek) sól, pieprz.
Gdy łosoś będzie już pomarańczowo-biały wyjąć go, polać sosem, dołączyć plasterek cytryny.
Podawać można z młodymi ziemniaczkami albo frytkami ;)
*Ja użyłam suszonego, gdyż nie mogłam dostać świeżego w niedzielę o 14 w moim 'miasteczku' :D Ale świeży koperek to jest wersja najsłuszniejsza ! ! !
* Sól dozować, jeśli mało sypiemy na łososia do marynowania, dodać więcej do wody jeśli więcej do wody mniej- analogicznie.
Przepis na samą rybę pochodzi od ikony kuchni Marthy Stewart, a sos- każdy lubi połączenie koperku i ryb ! Znajdziemy je prawie wszędzie !
Pozdrawiam! / My
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kolejny ciekawy przepis do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńKarolina, mam nadzieję, że będzie jeszcze wiele takich, które Cię zaciekawią !
Usuń