Blog dla studentów (ale nie tylko) potrzebujących natchnienia na codzienne posiłki wszelakiego rodzaju- śniadania, lunch'e, obiady, podwieczorki, kolacje, podkówki, imprezowe przekąski, czy desery. Oczywiście wszystko to musi być po studencku czyli- szybkie, t a n i e, smaczne pożywne i z d r o w e :) Zapraszam serdecznie!
poniedziałek, 9 września 2013
Zapiekanki z jajkiem!
Pomysł z gazety, nie mój własny, ale świetny. Nie wyszło mi to tak idealnie jak na gazetowych zdjęciach, ale smak ciekawy. Będę próbować dojść z tym przepisem do ideału.
Może Wy spróbujecie francuskich tostów z jajkiem sadzonym i prześlecie swoją wersję?:P
Składniki na 6 tostów:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 12 plasterków wędliny wg uznania
- 6 plasterków pomidora
- 6 'garstek' sera żółtego tartego
- 6 jaj
- pieprz, sól, oregano
Wykonanie (cytuję za autorem)
Zetrzyj ser. Ciasto pokrój na kwadraty, z boków uformuj ranty. Kwadraty ułóż na blasze na papierze do pieczenia. Kwadraty posyp żółtym serem, ułóż kawałki pomidorów. Połóż plasterki kiełbasy. Piecz ok 7 min w temp 200 * C. Gdy ciasto zacznie się rumieć wbij jajka. (ostrożnie, aby żółtko się nie rozlało- niestety moje jedno się rozlało), posól i piecz aż jajka się zetną. Przed podaniem posyp przyprawami (np. oregano) i od razu podawaj..
:)
Mam nadzieję, że pomysł się spodobał, dość niecodzienne podanie jajka sadzonego ;)
Smacznego,
M
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
to jest świetne!
OdpowiedzUsuńna śniadanie w sam raz!