Blog dla studentów (ale nie tylko) potrzebujących natchnienia na codzienne posiłki wszelakiego rodzaju- śniadania, lunch'e, obiady, podwieczorki, kolacje, podkówki, imprezowe przekąski, czy desery. Oczywiście wszystko to musi być po studencku czyli- szybkie, t a n i e, smaczne pożywne i z d r o w e :) Zapraszam serdecznie!
sobota, 5 października 2013
Makaron z kurczakiem i sosem serowym
Nadrabiam zaległości we wpisach i zapraszam na to danie.
Makaron z sosem serowym i kurczakiem.
Składniki na 4 porcje:
- makaron wg uznania
- 1,5 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- ok 150 g serka topionego (smak wg uznania np. śmietankowy lub z szynką)
- 1 kefir (lub 1 jogurt naturalny)
- 5 plasterków sera żółtego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa
- przyprawa do kurczaka
- szczypior
Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie. Odcedzić.
Kurczaka pokroić w kostke 1,5/1,5 cm obtoczyć w misce w przyprawie i odstawić do lodówki na 15 min.
Wstawić do rozgrzanego do 180 * C pieca, w naczyniu żaroodpornym i piec ok 35 min.
Przygotować sos.
Cebulke pokroić w drobniutką kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę. Zeszklić. Ogień zmniejszyć.
Kiedy będzie złotawa, dodać kefir i serki topione, cały czas mieszać. (najlepiej tzw. trzepaczką) (może się wydawać, że sos się zważył, ale w miarę dodawania składników, kiedy wszystko zacznie gęstnieć zauważycie, że wszystko wraca do normy );)
Dodać pokrojony w cieniutkie paseczki ser żółty. Ciągle mieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
Makaron ~>
Kurczak ~>
Sos serowy ~>
Duuużo szczypiorku.
Wiem, że ten przepis przypomina trochę Spaghetti Carbonara, ale jest chyba o wiele lżejszy. I jeśli ktoś nie lubi boczku, może spokojnie zastąpić go właśnie kurczakiem pieczonym (nie smażonym!), a zamiast śmietany do sosu dodajemy kefir. :)
Przepis wykombinowany przez kobiece zachcianki dla samej mnie ;)
Smacznego.
M
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz