niedziela, 6 października 2013

Gruszki w sukieneczkach francuskich :)


Próbujemy się w  jeszcze większych zdjęciach potraw.

Gruszki teraz w dobrej cenie, więc można się pokusić o małe gruszkowe co nieco. ;)

Na 6 gruszek.
- 6 gruszek (twardych)
- 1 opakowanie ciasta francuskkiego
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada deserowa
- 1/2 szklanki miodu
- 4-6 gożdzików
- świeżo starta laska cynamonu ok 1/10 (lub cynamon)
- 1 szklanka cukru
- 1 laska wanili

Do średniego garnuszka wlaewamy wodę do połowy, gdy się zagotuje, dodajemy cukier do rozpuszczenia , laskę wanili, gożdziki i cynamon,następnie miód. Wrzucamy obrane gruszki. Podgotowujemy aż zmiękną.
W tym czasie nastawiamy pieć na 180 *C. Ciasto francuskie kroimy na długie paski po 1 cm szerokości.
Kiedy gruszki zmiękną (sprawdzamy widecem) wyjmyjemy je  żeby odciekły.
Owijamy gruszki od dołu ciastem francuskim. Przybrane wkłądamy na 20-25 min do rozgrzanego pieca.
W kapieli wodnej (miskeczka na garnku z gotującą się wodą) rozpuszczamy obydwie czekolady.
Dodajemy do niej ok 1 szklanki wytworzonego przy gotowaniu syropu. Mieszamy do powstania gładkiego płynu.
Gruszki wyjmujemy z pieca, wkładamy w maleńkie salaterki (można też od razu piec je w kokilkach).
Z boków wlewamy po 3 duże łyżki czekolady. Podajemy odrazu. Mozna udekorowac mięta :)


Przepis z gazety, bodajże Świat Kobiet.

Mam nadzieję, że się  spodoba:)
A Wy macie jakieś ciekawe przepisy na desery z owoców w tym już jesiennym sezonie ?:)

Pozdrawiam, M

3 komentarze:

  1. w kuchni lidla przepis na takie same gruszeczki został opublikowany :) wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, jak one pięknie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo elegancko sie prezentuja w tych sukienkach :)))

    OdpowiedzUsuń