niedziela, 8 września 2013

Letnie ciasto pod chmurką :)

Nie znam nazwy tego ciasta, więc inwencja twórcza podpowiedziała mi tę powyżej :P

Przepyszne ciasto! Naprawdę przepyszne i do tego baaardzo proste!

Z prostych składników dostępnych w każdym osiedlowym sklepie.

Największa zaleta- Nie trzeba go piec. :)))

Składniki na blachę 25/ 40 cm :
- 6 paczek herbatników
- 1 paczka krakersów (duża)
- 2 słoiczki dżemu porzeczkowego (jeśli kupujecie to dodajciie 1/2 soku z cytryny do dżemu)
- 2 budynie
- 3 szklanki mleka
- 1 puszka masy kajmakowej
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 paczka wiórków kokosowych (lub płatków migdałowych)
- papier do pieczenia do wyłożenia blachy


Wykonanie
Gotujemy budyń wg przepisu ale na 2 budynie używamy 2,5 szklanki mleka. Studzimy.
Na dno wyłożonej papierem blachy układamy warstwę suchych herbatników.
Przestudzony budyń (ale nie czekamy aż będzie chłodny bo za bardzo stężeje) rozsmarowujemy na herbatnikach.
Następnie warstwa krakersów. Na to rozsmarowujemy masę kajmakową.
Warstwa krakersów (a kiedy już zbraknie kończymy herbatnikami)
Warstwa dżemu z sokiem z cytryny, dokładnie rozsmarowujemy.
Warstwa herbatników.( ale niekoniecznie)
Ubijamy kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno (kiedy podniesiemy miskę 'do góry nogami' nic z niej nie wypada i nie rusza się. Układamy łyżka na cieście, lub ze szprycy.
Wiórki prażymy przez ok 1 minutę na patelni. Posypujemy nimi ciasto.

Wszystkie warstwy trzeba starć się kłaść równo, ponieważ powinny być mniej więcej takiej samej grubości.


Uwierzcie - jest niesamowite.
Przepis od mojej Cioci :)

M

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz