niedziela, 2 czerwca 2013

Szybka, zmyślna zapiekanka :)

Całość w okazałości  z lotu ptaka.
Zapiekanka składająca się z malych zapiekanek.
Pomysł na szybką, może mało efektowną, ale pyszną przekąskę na wieczór, kiedy wpadają znajomi a nie mamy nic konkretnego w lodówce.
A przede wszystkim dowód na to, że na patelni też można zrobić zapiekanki.
Zapraszam:)

Składniki na ok. 8 małych zapiekaneczek:

- 1 bułka z biedronki (chyba 'alpejska' się nazywa, lub 2 spore bułki okrągłe )
- 1/2 ogórka kiszonego
- 1 średni pomidor
- 1/2 cebuli (rodzaj wg uznania)
- 20 malutkich winogron (dodałam winogrona , ale można dla równowagi smaków coś innego słodkiego-   paprykę świeżą, kukurydzę itp)
- papryka w occie ok 3 paski grubości 3 cm.
- 2 duże ząbki czosnku (świeżego lub marynowanego)
- 3 łyżeczki majonezu
- ok. 15 dag tartego sera żółtego (najlepszy mozzarella w kostce [najlepszy smak do tego], ale ja tym razem wzięłam inny żółty bo brak w magazynie :P )
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek (dosłownie kilka kropli)
- ulubione zioła (ja dodałam tymianek)
- cukinia, bakłażan (opcjonalnie wg uznania)
- można również dodać kielbaskę cienką opcjonalnie

Wykonanie:
Bułki (lub bułkę) kroimy w poprzek na kromeczki o grubości ok 3 cm. (Tak jak w tym przepisie na grzanki)
Układamy na rozgrzanej i wysmarowanej minimalną ilością oliwy patelni (Dosłownie 5 kropli i pędzlem lub papierem rozsmarowujemy) .
 Na małym ogniu podgrzewamy je przez ok 5-7 minut i przewracamy znów na ok 5 min. (w  tym czasie można tak jakby wycierać kromkami patelnie, alby nasączyły się tą oliwą)
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Wszystkie warzywa pokroić w  dość drobną kostkę, aby się dobrze układały na kromkach, dodać sół, pieprz, zioła.
Wrzucić na rozgrzaną kilkoma kroplami oliwy patelnię, podgrzać, minimalnie zrumienić.
I teraz wszystkie kolejne czynności zrobić w 30 sekund aby ser żółty mógł się rozpuścić bez zapiekania.
Zdjąć z patelni, ułożyć łyżką na kromkach, posmarować majonezem, i przykryć serem :D
\(można też ewentualnie na chwilkę przykryć szczelnie folią, aby ciepło krążyło w środku.)
Dalej tylko się zajadać :D

Bon Apetit ! :D

Jak się Wam podoba taki prosty przepis?

My

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz