poniedziałek, 9 września 2013

Zapiekanki z jajkiem!


Pomysł z gazety, nie mój własny, ale świetny. Nie wyszło mi to tak idealnie jak na gazetowych zdjęciach, ale smak ciekawy. Będę próbować dojść z tym przepisem do ideału.
Może Wy spróbujecie francuskich tostów z jajkiem sadzonym i prześlecie swoją wersję?:P

Składniki na 6 tostów:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 12 plasterków wędliny wg uznania
- 6 plasterków pomidora
- 6 'garstek' sera żółtego tartego
- 6 jaj
- pieprz, sól, oregano


Wykonanie (cytuję za autorem)
Zetrzyj ser. Ciasto pokrój na kwadraty, z boków uformuj ranty. Kwadraty ułóż na blasze na papierze do pieczenia. Kwadraty posyp żółtym serem, ułóż kawałki pomidorów. Połóż plasterki kiełbasy. Piecz ok 7 min w temp 200 * C. Gdy ciasto zacznie się rumieć wbij jajka. (ostrożnie, aby żółtko się nie  rozlało- niestety moje jedno się rozlało), posól i piecz aż jajka się zetną. Przed podaniem posyp przyprawami (np. oregano) i od razu podawaj..

:)


Mam nadzieję, że pomysł się spodobał, dość niecodzienne podanie jajka sadzonego ;)


Smacznego,

M

1 komentarz: