poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Pomidorrrowa ;)

Po długim odpoczynku zapraszam na kolejne smakowe doznania ; )

Najlepszą zupą pomidorową jaka jadłam była ta, w restauracji Łóżko w Jastarni, którą udało mi się zjeść w te wakacje...
Oczywiście jak to ja- próbowałam ją odtowrzyć,

Była to zupa krem z pomidorów z kluskami (zacierkami) z parmezanem.

Moja była można powiedzieć bardziej studencka.

Jest to także zupa ze świeżych pomidorów, ale rozcieńczona wywarem wieprzowym z kluskami z serem wędzonym- mozzarellą.

A więc:

Skłądniki na ok 10 talerzy:

- ok. 3 kg pomidorów*
- ok. 2 l wywaru wołowego.
- 4 duże ząbki czosnku
- oregano
- bazylia
- 2 łyżki śmietany do każego talerza zupy
- sól
- chilli w proszku
- słodka papryka
- olej

Zacierki/kluski/:
- ok 1 szklanki mąki
- 1 jajko
- sól
- odrobina wody
- ok 100 g startego sera wędzonego (lub innego ale wędzony nadaje wspaniały aromat)

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Wyciąć 'gniazda'.
Odłączyć z nich nasiona (na sito wyjmować koszyczki z nasionami i z sokiem, który sam spłynie do miseczki i użyjemy go do zupy)
Na patelni rozgrzać olej, na nim podsmażyć czosnek, dodać oczyszczone z nasion i obrane ze skórki, pomidory.
Podsmazać do momentu aż zmiękną i smaki się połączą. Posolić, dodać chilli, oregano i słodką paprykę.
Zdjąć z ognia . Zblenderować lub zmiksować, do uzyskania konsystencji przecieru.
 (Taka zupa to zupa krem, można do niej dodać także zmiksowaną marchewkę, lub inne ulubione zioła i jest pyyszna )

Dodać wywar wiperzowy- będzie więcej ;)

Podgotować 10 min, alby smaki się połączyły.

Zacierki.kluski;

Wszystkie składniki (mąkę, sól, jajo i wodę) łączymy i ugniatamy do uzyskania gładkiej masy.
Następnie dołączamy starty ser  i próbujemy go wbić w masę. Kształtujemy kuleczki i wrzucamy do gotującej się lekko osolonej ( z dodatkiem oleju) wody,
Gotujemy ok 5 min., co chwilę mieszając. Kiedy wszystkie wypłyną na wierzch wyyjmujemy cedzakiem i wrzucamy do zupy aby wszytskie smaki przeniknęły do zupy i nawzajem.

Podajemy zupę z kluseczkami, dodając wedle uznania 1-2 łyżki świeżej śmietany 18% do dania i posypując bazylią ew. dodając świeżą ;)

;))

Jest naprawdę pysznaaa :)))

* teraz kiedy pomidorów jest dużo i są w miarę tanie warto pomęczyć się trochę z ich obieraniem i oczyszczaniem z nasion , gdyż ten smak niczego nie zastąpi ;)
w innych sezonach (pozapomidorowych :P) zamiennikiem będą pomidory całe z puszki, wtedy ta zupa będzie jeszcze szybsza ;)


Naprawdę polecam!

My

2 komentarze: