czwartek, 18 lipca 2013

Lasagne Ragu al pomodoro




Uwielbiam Lasagne, zawsze kojarzy mi się z  czymś wyjątkowym, chociaż można powiedzieć (koneserzy kuchni włoskiej mnie zabiją), że to zwykły makaron z sosem mięsnym zrobiony na sposób nr  157 :P

P.s. Ostatnio przejechałam się trochę na beszamelu, który wyszedł mi dopiero za 3 razem, dlatego przedstawiam Wam moja wersję - najłatwiejszą :P


Moja Lasagne to wersja studencka z domieszką Italii.

Mamy w niej ( na ok 8 porcji):

Na mięsny sos pomidorowy:
- 1 kg ulubionego mięsa mielonego
- 2 puszki pomidorów
- 1 najmniejszy koncentrat (on ma chyba ok 30-40 g)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 2 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- cynamon
 - masło lub oliwa do samżenia
- ok 1/2 szklanki białego wina
- ok 1/2 szkl. czerwonego wina

Wykonanie:

Rozpuść mało (wlej oliwę) na patelnię o grubym dnie, aż pojawią się pęcherzyki. Dodaj na patelnię pokrojoną w piórka cebulę. Następnie wciśnij czosnek. Dodaj mięso, smaż aż mięso straci kolor. ( z różowego na siny). Dolej połowę wina, gotuj na wolnym ogniu aż duża część płynu odparuje, po czym dodaj pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz i cynamon. Gotuj dalej na wolnym ogniu stopniowo dolewając resztę wina. Gotowy sos powinien być dość gęsty i powinien się gotować min. 1,5 h do 2 h.

Sos beszamelowy:

- 2 szklanki mleka i 3/4 szklanki do rozrobienia z mąką
- 1/2 szklanki + 1 łyżka  mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- dwie szczypty ; soli, pieprzu i gałki muszatołowej

Wykonanie:
Mleko (2 szklanki) wlej do garnka, w momencie kiedy prawie się zagotuje natychmiast zdejmij z palnika, dodaj masło.
Z pozostałym (zimnym!) mlekiem rozrób roztwór mączny. Kiedy nie będzie żadnych grudek wlej mieszanine do mleka cały czas mieszając energicznie
Garnek postaw znów na niewielkim ogniu i cały czas mieszaj. Sos będzie stopniowo gęstniał do konsystencji troszkę rzadszej niż budyń.

Do przyrządzenia Lasagne Ragu al Pomodoro

- 1/2 paczki makaronu 'lasagne'
- 400 g parmezanu (lub innego ulubionego sera tartego)

Wykonanie: (mój sposób na makaron- dość elastyczne dłonie trzeba mieć)

Przygotuj sos mięsny pomidorowy. Zagotuj wodę w czajniku. W sicie rozłóż płaty lasagne.
Zalewaj je wrzątkiem przez ok 30 sekund. Natychmiast zalej zimna wodą, przełóż na folię aluminiową posmarowaną oliwą aby się nie posklejały (każdy osobno). Przygotowany beszamel połącz z sosem mięsnym pomidorowym.
Wysmaruj masłem lub oliwą dużą blachę/ naczynie.Wyłóż je pojedynczą warstwą lasagne. Przykryj cienką warstwą beszamelu z mięsnym sosem pomidorowym. Posyp serem i połóż następną warstwę. Powtarzaj czynność aż na blasze/ w naczyniu znajdzie się co najmniej 6 warstw. Zostaw trochę sosu na sam wierzch. Posym serem i wiórkami masła. Zapiekaj w nagrzanym do temperatury 200 * C piecu przez 15-20 min. aż na wierzchu powastanie chrupiąca skórka. Podawaj gorące.


;)))


P.S. Od razu napiszę, nigdy nie udało mi się zrobić Lasagne Ragu al Pomodoro idealnej, żeby można ją było pięknie pokroić w idealne porcje i bez najmniejszego problemu wyjąć z formy- może kwestia tego, żecoś robię źle, a może kwestia wprawy- nie wiem :P



Przepis zainspirowany wielką księga kuchni włoskiej- The Big Book of Italian Coocking ;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz